Henkilökunta suosittelee: Ihmissuhdesoppaa nuorille

Ihmissuhdekoukeroista ehtii vielä nauttia ennen kesäloman loppua näiden kolmen nopealukuisen kirjan parissa. Nämä kirjat ovat sallittuja myös aikuisille! 

 

Nelli Hietala: Miia Martikaisen kärsimysviikko

Karisto, 2016

17-vuotias Miia joutuu viettämään kesäviikon mökillä äitiensä kanssa. Se tarkoittaa käytännössä työleiriä, johon ei Miialle mieluinen hauskanpito kuulu. Viikko ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan, kun kesäisen myrskyn seurauksena rantaan ajautuu isä ja poika, Pentti ja Taneli, veneellään. Erilaisten sattumusten kautta Miia ja Taneli päätyvät bensanhakureissulle kaupunkiin. Aivan ongelmitta matka ei suju, vaan mitä erilaisempia käänteitä matkan aikana käydään läpi ennen kuin päästään takaisin mökille. Suudelmiltakaan ei säästytä! Miia Martikaisen kärsimysviikko on herkullinen ja nopealukuinen kesäkirja nuorille ja vanhoille nuorille. Miian sekkailut jatkuvat myös sarjan seuraavissa osissa Kenen joukoissa seisot, Miia Martikainen (2018) sekä Elämää eteisessä, Miia Martikainen (2019). 

Varaa teos verkkokirjastosta

 

Laura Suomela: Silmänkääntötemppu

Karisto, 2017

16-vuotiaat Alma ja Sofia ovat parhaat ystävät, jotka ovat tunteneet toisensa alakoulusta asti. He käyvät Tampereella eri lukioita, mutta näkevät säännöllisesti toisiaan. Heidän ystävyyteensä syntyy kuitenkin särö, kun Alma näkee erään salitunnin päätteeksi Sofian äidin suutelemassa vierasta miestä. Alma alkaa ottaa selvää asiasta, mutta huomaa pian, ettei niihin juuri voi itse vaikuttaa. Samalla hän on huolestunut siitä, miten kertoisi asiasta Sofialle, joka muutenkin on stressaantunut opinnoistaan. Suomelan kirja kuvaa todella aidosti nuorten elämää ja käsittelee hienosti vaikeaa moraalista ongelmaa. 

Varaa teos verkkokirjastosta

 

 

Katharine McGee: Tuhat kerrosta: Pudotus

Otava, 2016

Tässä trilogia kaikille Gossip Girlin ja Valehtelevien viettelijöiden ystäville! Eletään vuotta 2118 New Yorkin Manhanttanilla. Suurin osa ihmisistä asuu valtavassa tuhatkerroksisessa pilvenpiirtäjässä, joka on käytännössä kaupunki korkeussuunnassa. Mitä korkeammalla asut, sitä rikkaampi ja vaikutusvaltaisempi olet. Aivan kirjan alussa rakennuksen huipulta tippuu alas nuori nainen. Itse tarina alkaa pari kuukautta aiemmin ja sitä kerrotaan usean eri henkilön näkökulmasta. Rikas ja geneettisesti täydellinen Avery, Averyn paras ystävä ja lääkeriippuvuudesta toipuva Leda, piirtäjän alemmissa kerroksissa asuva Rylin, huipulta matalampiin kerroksiin joutunut Eris sekä kielletyn kvanttitietokoneen rakentanut Watt avaavat katolta tippuneen tytön tarinaa hiljalleen auki. Tuhat kerrosta -trilogian seuraavat osat ovat Huipulla (2018) sekä Korkeuksiin (2019).

Varaa teos verkkokirjastosta 

Voit lainata tai varata teoksen myös e-kirjana lataamalla älylaitteellesi Ellibs-sovelluksen ja kirjautumalla sisään kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla. 

Henkilökunta suosittelee: Lukuvinkkejä ilmastoahdistukseen

Menneen kesän helteet ja muut viime aikojen äärimmäiset sääilmiöt ovat tuoneet ilmastomuutoksen osaksi meidän kaikkien arkitodellisuutta. Hiljattain julkaistu suuri ilmastoraportti välitti ihmiskunnalle musertavan vaikkakin jo kauan tiedossa olleen viestin: olemme kovaa vauhtia tuhoamassa asuttamamme planeetan. Vielä on toki paljon tehtävissä katastrofin hillitsemiseksi, mutta se edellyttää nopeita ja radikaaleja toimenpiteitä, jotka puolestaan ovat mahdollisia vain, jos muutamme perustavanlaatuisesti elämäntapaamme ja asenteitamme.

Ilmaston lämpenemistä aiheuttavat hiilidioksidipäästöt, joita aiheuttavat esimerkiksi lento- ja autoliikenne, lihateollisuus sekä metsien tuhoaminen. Saastuttamisen rajoittaminen vaatii ryhdistäytymistä ennen kaikkea poliittisilta päättäjiltä, mutta myös meiltä jokaiselta.

Ilmastonmuutos ahdistaa, näköalat ovat toivottomia, mutta toimiminen voi tuoda lohtua. Toimintaohjeita, ajattelemisen aihetta sekä tuskaa lisäävää tietoa löytyy esimerkiksi alla esiteltävistä Keravan kirjaston kokoelmiin kuuluvista teoksista.

 

Työryhmä ja Hanna Nikkanen: Hyvän sään aikana : mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken 

Into Kustannus 2017

Monipuolinen, asiantunteva ja hyvin kirjoitettu teos pohtii ilmastokatastrofia lukuisista eri näkökulmista. Kiihkottomat mutta lahjomattomat artikkelit kuvailevat suomalaista yhteiskuntaa muutoksen edessä ja keskellä. Uutisvilinästä tutut sanat ja ilmiöt, turpeet, tuulivoimat, hakkuut, hiilidioksidit sun muut biomuovit saavat selityksen ja taustan. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla palkitun kirjan on tehnyt Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijoiden työryhmä professori Hanna Nikkasen ohjauksessa.

 

Naomi Klein: Tämä muuttaa kaiken : kapitalismi vs. ilmasto 

Into Kustannus 2015

Naomi Kleinin legendaarinen No Logo oli 2000-luvun alussa jokaisen tiedostavan kapitalismikriitikon perusteos. Sen jälkeen kanadalainen toimittaja ja kirjailija on julkaissut useita kirjoja, joista tämä toiseksi viimeisin asettaa vastakkain kapitalismin ja ilmaston. Klein syyttää kapitalismia ilmaston lämpenemisestä, ja syytös on tietenkin varsin aiheellinen. Viime aikoina on tosin vaikuttanut siltä, että toisinaan markkinatalous on poliittisia päättäjiä ketterämpi uudistumaan ympäristöasioissa. Joka tapauksessa on selvää, että rahan valta on turmellut paljon maapalloa. Tämä muuttaa kaiken on mainittu Kleinin toiveikkaimmaksi kirjaksi, mutta se onkin kirjoitettu ennen Trumpin presidenttikautta…

 

 

 

Mia Takula: Elämäni vegaanina 

Into Kustannus 2016

Lihan ja muun eläinperäisen ravinnon, varsinkin naudanlihan ja juuston, suuri kulutus etenkin länsimaissa on merkittävä syy ilmaston lämpenemiseen. Tämä johtuu muun muassa siitä, että naudan ruuansulatus tuottaa metaania, ilmastoa lämmittävää kasvihuonekaasua. Asiantuntijoiden mielestä lihan ja maitotuotteiden kulutusta pitäisikin vähentää radikaalisti, joidenkin lähteiden mukaan jopa 90 prosenttia. Vegaaniseen ruokavalioon eläinperäiset tuotteet eivät kuulu lainkaan. Elämäni Vegaanina -kirjassa Mia Takula antaa puheenvuoron neljälletoista suomalaiselle vegaanille, heidän joukossaan esimerkiksi kirjailija Antti Nylén, palomies ja urheilija Sami Lillsunde sekä ultrajuoksija Juuso Simpanen. Esipuheen on kirjoittanut kirjailija Katariina Souri.

 

 

Jussi Laitinen: Pieni suuri energiakirja 

Into Kustannus 2010

Suomen ympäristökeskuksen Ilmasto-oppaan (Ilmasto-opas.fi) mukaan neljännes maamme energiankulutuksesta aiheutuu rakennusten lämmittämisestä. Toki Suomi on (ainakin vielä) suhteellisen kylmä maa, mutta asunnot ja muut kiinteistöt ovat usein liiankin lämpimiä. Pieni suuri energiakirja tarjoaa vinkkejä energiatehokkaaseen ja ympäristöystävälliseen asumiseen. Palkitun toimittajan teos on erityisen tärkeää luettavaa juuri meille suomalaisille, jotka niin kovin rakastamme lämmittää kotejamme.

 

 

 

 

 

Otso Sillanaukee: Zero Waste : jäähyväiset jätteille 

S&S 2018

Tunnollinen kierrätys ei riittänyt Otso Sillanaukeelle, vaan hän tahtoi omaksua niin sanotun nollahukkaelämäntyylin, jossa pyritään olemaan tuottamatta roskaa. Teos tarjoaa paljon hyviä ja käytännöllisiä vinkkejä jätteettömään elämään. Tiesitkö, että yleispuhdistusainetta voi tehdä itsekin? Vieläpä ihan vain muutamasta luonnonmukaisesta ainesosasta!

 

 

 

 

 

Topi Kairenius: Hyönteiskokki 

Like Kustannus 2018

Sirkat ja muut ötökät ovat ilmastoa ajatellen oivallinen ruokavalinta. Niiden ravintoarvokin on erinomainen. Monet ihmiset eivät silti voisi kuvitellakaan syövänsä hyönteisiä. Mutta miksemme napostelisi öttiäisiä – sianlihaakin syödään, vaikka sika sentään on hyvin älykäs eläin. Hyönteiskokki tarjoaa annoksen tietoutta hyönteisistä ravintona sekä runsaasti ällöttävän hyviä reseptejä. Maistuisiko sudenkorentorisotto?

 

 

 

 

Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa 

Into Kustannus 2018, uudistettu sarjakuvaversio

Risto Isomäen laajaan ja monipuoliseen kirjalliseen tuotantoon kuuluu sekä kauno- että tietokirjallisuutta. Hänen kirjojensa keskeisiä teemoja ovat ympäristökysymykset, ja tässä ekologiseksi trilleriksi tituleeratussa teoksessa väijyy jäätiköiden sulamisen aiheuttama uhka. Sarasvatin hiekkaa -romaani oli Finlandia-ehdokas vuonna 2005, ja sen ensimmäinen sarjakuvasovitus voitti Sarjakuva-Finlandian vuonna 2009. Sarjakuvan on Isomäen romaanin pohjalta piirtänyt Jussi Kaakinen ja käsikirjoittanut Petri Tolppanen.

 

 

 

 

Riitta Kylänpää: Pentti Linkola – ihminen ja legenda 

Siltala 2017

Vanha kunnon Pentti Linkola herättää voimakkaita tunteita, mutta nyt näyttää siltä, että Penaa olisi kannattanut kuunnella ajoissa. Linkola on puhunut luonnonsuojelun puolesta 1950-luvulta lähtien, ja kirjassa hän tilittää Kylänpäälle seuraavasti:

Maailma syöksyy kohti tuhoaan, eikä siitä haluta keskustella. Ihmiset ovat pölvästejä ja pölkkypäitä – ajautuvat kuin teuraat kohti loppuaan. On raskasta tietää tai ymmärtää asioita, joita toiset eivät ymmärrä. Se on onnettomuus, taakka.

 

 

Andrei Tarkovski: Uhri 

1986

Legendaarisen venäläisohjaajan viimeiseksi jääneessä elokuvassa eletään ruotsalaisessa maalaisidyllissä, jota varjostaa ydinsodan pelko. Elokuva on kaunis ja seesteinen, jopa unenomainen, mutta samalla se huokuu hirvittävän tapahtuman odotusta, lamauttavaa, kytevää kauhua. Elokuvan tunnelmassa on jotain samaa kuin ilmastonmuutoksen ahdistamassa nykyajassa: kaikki näyttää olevan kuten ennenkin, rauhallista ja hyvin. Kuitenkin olo on painostava, lähestyvän katastrofin vaimea kumu voimistuu hiljalleen.

Uhrin sanoma ei silti ole täysin toivoton. Toivon lähettiläs on elokuvan päähenkilön, pitkiä filosofisia monologeja pitävän Alexanderin, pieni poika, joka maailmanlopun lähestyessä istuttaa isänsä kanssa kuivuneen puun rantakivikkoon.

 

Toivoa on pidettävä yllä, vaikka tuntuisikin, että se on turhaa. Voisiko toivoa elätellä niin, että ajattelisi ilmastonmuutoksen olevan mahdollisuus eikä uhka? Ymmärtäisi sen, että ilmastonmuutoksen hillitsemistä edellyttävät toimet ovat itse asiassa ihmisen parhaaksi: lihasvoimalla liikkuminen, terveellinen ravinto ja puhdas ympäristö, nehän tekevät ihmiselle hyvää, eivät pahaa. Mitä ihminen siis lopulta menettää, jos hän niin sanotusti tinkii elintasostaan? Eikö olekin niin, että kun luonto voi hyvin, voi ihminenkin hyvin?

Ilmastonmuutoksen takia meidän tulee toimia aikuismaisen järkevästi, mutta tarvitsemme myös lapsen uskoa ja toivoa. Emmekö sallisi lasten tulla, antaisi heidän istuttaa kuollut puu kuolleeseen maahan?

 

Kirjoittanut ja koonnut: Jiri Hartikainen

Keravan kirjaston lainatuimmat 2018

Lainatuimmat romaanit

Enni Mustonen: Taitelijan vaimo
Camilla Läckberg: Noita
Clare Mackintosh: Minä näen sinut
Pauliina Rauhala: Synninkantaja
Juha Hurme: Niemi
Dan Brown: Alku
Kjell Westö: Rikinkeltainen taivas
Elena Ferrante: Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät
Heidi Köngäs: Sandra
Mari Jungstedt: Luvattu maa

 

Lainatuimmat tietokirjat

Jere Karalahti: Jere
Thomas Erikson: Psykopaatit ympärilläni: kuinka tunnistaa ja välttää manipulointi
Thomas Erikson: Idiootit ympärilläni: kuinka ymmärtää muita ja itseäni
Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen
Pertti J. Rosila: Arkadianmäen kirstunvartija
Sirkka Hirsjärvi: Tutki ja kirjoita
Maria Veitola: Veitola
Virpi Miettinen: Tuhma prinsessa: selviytymistarina
Yuval Noah Harari: Homo Deus: huomisen lyhyt historia
Alexander Stubb: Alex

 

Lainatuimmat elokuvat

Ikitie 
La la land 
Tom of Finland 
Silence 
Valerian and the city of thousand planets
Alien: covenant 
Lumiukko 
Tyttö nimeltä Varpu 
Blade runner 2049 
Yösyöttö 

 

Lainatuimmat e-kirjat (kaikissa Kirkes-kirjastoissa)

Enni Mustonen: Taiteilijan vaimo
A. J. Finn: Nainen ikkunassa
Eppu Nuotio: Anopinhammas
Henriikka Rönkkönen: Bikinirajatapaus - ja muita sinkkuelämän iloja
Ruth Ware: Nainen hytissä 10
Kate Atkinson: Ihan tavallisena päivänä
Anna-Leena Härkönen: Ihan ystävänä sanon ja muita kirjoituksia
Pertti Jarla: Fingerpori 9
Henriikka Rönkkönen: Mielikuvituspoikaystävä ja muita sinkkuelämän perusasioita
Tuija Lehtinen: Sumulaakson kartano

 

Lainatuimmat e-äänikirjat (kaikissa Kirkes-kirjastoissa)

Miika Nousiainen: Metsäjätti
Enni Mustonen: Ruokarouvan tytär
Joel Haahtela: Elena
Kati Hiekkapelto: Kolibri
Cilla & Rolf Börjlind: Nousuvesi
Heidi Köngäs: Sandra
Eve Hietamies: Yösyöttö
Lone Theils: Kohtalokas merimatka
Arne Dahl: Sydänmaa
Ruth Ware: Nainen hytissä 10

 

Tutustu e-kirjoihin ja e-äänikirjoihin täällä.

 

 

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat on valittu. Heistä voi lukea lisää alla olevista linkeistä sekä täältä Ylen artikkelista.

 

Olli Jalonen: Taivaanpallo

Otava, 2018

Helsingin Sanomien kirja-arvostelu teoksesta (tilaajille)

Etelä-Suomen Sanomien kirja-arvio teoksesta

Teos kustantajan verkkosivuilla

Varaa teos verkkokirjastosta

Lue e-kirjana

 

 

 

Jari Järvelä: Kosken kahta puolta

Tammi, 2018

Kirja-arvio teoksesta Kirjavinkit-blogissa

Kirjailijan haastattelu teoksesta Yle Areenassa

Kirjailijan verkkosivut

Teos kustantajan verkkosivuilla

Varaa teos verkkokirjastosta

 

 

 

 

Katja Kettu: Rose on poissa

WSOY, 2018

Helsingin Sanomien kirja-arvostelu teoksesta

Kalevan kirja-arvio teoksesta

Kirjailijan haastattelu Yle Areenalla (17.11. alkaen)

Teos kustantajan verkkosivuilla

Varaa teos verkkokirjastosta

 

 

 

 

Pauliina Rauhala: Synninkantajat

Gummerus, 2018

Helsingin Sanomien kirja-arvostelu teoksesta (tilaajille)

Aamulehden kirja-arvio teoksesta

Etelä-Suomen Sanomien kirja-arvio teoksesta

Kiiltomato-verkkolehden arvio teoksesta

Nousu-verkkolehden arvio teoksesta

Teos kustantajan verkkosivuilla

Varaa teos verkkokirjastosta

 

Pekka J. Mäkelä: Hunan

Like, 2018

Helsingin Sanomien kirja-arvostelu teoksesta (tilaajille)

Aamulehden kirja-arvio teoksesta

Kalevan kirja-arvio teoksesta

Keskisuomalaisen kirja-arvio teoksesta

Tähtivaeltaja-lehden kirja-arvio teoksesta

Teos kustantajan verkkosivuilla

Varaa teos verkkokirjastosta

 

Lars Sund: Missä musiikki alkoi / Där musiken började

Suomentanut Laura Jänisniemi
Teos/Förlaget, 2018

Östnylandin kirja-arvio teoksesta (ruotsiksi)

Ylen artikkeli kirjailijasta ja teoksesta (ruotsiksi)

Teos kustantajan verkkosivuilla

Varaa teos verkkokirjastosta

 

 

 

 

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat on valittu! Alla linkkejä lisätietoihin teoksista sekä tässä Ylen artikkeli teoksista.

 

Anttonen, Taru & Milla Karppinen (toim.): Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) – Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan

Into, 2018

Kirjasäätiön tiedote ehdokkuudesta

Aamulehden artikkeli teoksesta

Teoksen Facebook-sivu

Teos kustantajan verkkosivuille

Varaa teos verkkokirjastosta

 

 

Enoranta, Siiri: Tuhatkuolevan kirous

WSOY, 2018

Kirjasäätiön tiedote ehdokkuudesta

Aamulehden kirja-arvio teoksesta

Kirja-arvio Lukufiilis-verkkosivustolla

Teos kustantajan verkkosivuilla

Varaa teos verkkokirjastosta

 

 

 

 

Hai, Magdalena: Royaumen aikakirjat 1: Kolmas sisar

Otava, 2018

Kirjasäätiön tiedote ehdokkuudesta

Aamulehden kirja-arvio teoksesta

Helsingin Sanomien artikkeli kirjailijasta ja teoksesta

Ylen artikkeli kirjailijasta ja teoksesta

Teos kustantajan verkkosivuilla

Varaa teos verkkokirjastosta

 

 

Hurme, Maija & Anssi: Skuggorna / Varjostajat

Schildts & Söderströms / S & S, 2018

Kirjasäätiön tiedote ehdokkuudesta

Teos kustantajan verkkosivuilla

Varaa teos verkkokirjastosta

 

 

 

 

 

 

Mattila, Riina: Järistyksiä

WSOY, 2018

Teos kustantajan verkkosivuilla

Kritiikki Lumooja-verkkosivustolla

Kirjailijan haastattelu Lukufiilis-verkkosivustolla

Kirjailijan verkkosivut

Varaa teos verkkokirjastosta

Lue e-kirjana

 

 

 

 

Vuori, Sanna Sofia. Kuvitus: Linda Bondestam: Ägget / Muna

Förlaget / Teos, 2018

Kirjasäätiön tiedote ehdokkuudesta

Kirja-arvio Kirjavinkit-blogissa

Teos kustantajan verkkosivuilla

Varaa teos verkkokirjastosta

 

 

 

 

Pane omat oluet

1300071
Kirja:Oma pikku panimo : todella hyvää olutta kotikeittiössä:2018:Ensimmäinen painos.
Kirjaston kokoelma
Tekijä: Nielsen, Jakob, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
1297166
Kirja:Olut! : kotimaiset panimot ja oluet:2018
Kirjaston kokoelma
Tekijä: Salmi, Mikko, kirjoittaja, valokuvaaja, haastattelija
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
1231412
Kirja:Olut!:2017
Kirjaston kokoelma
Tekijä: Salmi, Mikko, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
447079
Kirja:Gastropub kotikeittiössä:2016
Kirjaston kokoelma
Tekijä: Suviala, Ali, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja